Το γερμανικό κοινοβούλιο πριν από λίγο άναψε «κόκκινο φως» στην απόφαση της ΕΕ να δώσει τη δικαιοδοσία στο μηχανισμό στήριξης για την αγορά ομολόγων των αδύναμων χωρών μελών.

Είμαι κατά της αγοράς κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά από τον προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF), καθώς αυτό θα σημάνει ότι οι υγιείς χώρες θα επωμιστούν κι άλλο χρέος από τις αδύναμες, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Thomas Silberhorn, του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU), λίγο πριν την ψηφοφορία.

Θα πρέπει να τεθούν όρια στη στήριξη που θα μπορούμε να παράσχουμε, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην Αγκέλα Μέρκελ, με το κόμμα της οποίας συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος μένει έκθετη καθώς την περασμένη Παρασκευή είχε συναινέσει στην αγορά κρατικών ομολόγων από το EFSF, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης.

Η απευθείας αγορά ομολόγων αντί της προσφοράς δανείων διάσωσης, όπως πράττει μέχρι στιγμής το ταμείο, θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα στις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα να επανακτήσουν τη πρόσβαση στην αγορά και να αποφύγουν το στίγμα της εξάρτησης από το ταμείο διάσωσης, ανέφεραν οι αναλυτές μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης.